„Първи канал" на руската национална телевизия разполага със сензационна снимка, която се предполага, че е направена от шпионски сателит, разкриваща последните секунди от полета на малайзийския „Бойнг", който падна в Източна Украйна през юли.

Телевизията отбелязва, че разкритието е направено преди срещата на Г20, където основна тема ще бъде кризата в Украйна и продължаващото разследване около самолета.

Разкритието показва, че има замесен изтребител, който е изстрелял ракета по пътническия самолет. Такава е позицията на Москва на базата на детайлен анализ на руски експерти, но противоречи на гледната точка на Запада, който смята, че е използван руски зенитно-ракетен комплекс „Бук" от проруските сепаратисти.

Според руските експерти отсъстват каквито и да е било доказателства за използвана ракета „земя-въздух". Те уточняват, че използването на „Бук" е съпроводено с огнен облак, оглушителен грохот в радиус до 10 километра и отличителни следи, които се наблюдават в небето до 10 минути.

Вицепрезидентът на Руския съюз на инженерите Иван Андриевски отбелязва, че снимката от спътника е направена на не много висока орбита и че по принцип такива снимки се правят за разузнаване на въздушното и наземно пространство. Той предполага, че снимката е направена от американски или английски спътник.

Самолетът с полет от Амстердам до Куала Лумпур падна в Източна Украйна на 17 юли. Загинаха всички 298 души на борда, от които 196 холандци, 43 от Малайзия и 38 от Австралия.