Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан направи официално изявление след нападението срещу Ахмед Доган и бе категоричен, че от днес България няма да е вече същата.

По думите му този "противен акт на насилие" доказва ясно каква огромна необходимост има в страната ни от възстановяване на демокрацията.

Местан обяви, че истинският поръчител на това покушение е анти-ДПС агресията в българското общество и постоянното сатанизиране на партията и лидера й.

Заместник-председателят призова всички световни лидери да осигурят такава политическа среда, в която всички да могат да бъдат етнически и религиозно различни, но еднакво граждани.

Речта на Местан бе прекъсвана на няколко пъти от бурните овации на делегатите, които скандираха „ДПС", хванати за ръце.

Самият Местан се намеси в опитите да разтърве делегатите, които се нахвърлиха върху нападателя след покушението над Доган.

Двама от членовете на Европейския парламент, които присъстваха като гости на конференцията, изразиха своята съпричастност и заявиха, че Европейският съюз стои зад ДПС, тъй като партията е носител на демократичния дух и ценности. И двамата чуждестранни гости призоваха българското правителство да открие кой е извършителят на този „гнусен" акт и да раздаде правосъдие.

От пресцентъра на ДПС съобщиха, че втората част на конгреса ще бъде закрита и на нея ще бъдат допуснати само делегатите.