МВР работи сериозно по ограничаване на контрабандата. Това уверение от парламентарната трибуна направи силовият министър Румяна Бъчварова, провокирана от въпроса на червения депутат Георги Кадиев за контрабанда през ГКПП Капитан Андреево.

"Престъпления от такъв вид не може да се случват без протекция от най-високо ниво", обяви народният представител, като сподели с Бъчварова виждането си, че на пропускателните пунктове проверка се прави само по документи и няма достатъчно видеонаблюдение.

Ще имаме един непрекъснат процес на мониторинг на това, което се случва на ГКПП-тата. Осигурили сме ресурс, информация и политически усилия, за да се преборим с този проблем, контрира го министърът.

По думите й, разкриването на случаите на контрабанда на ГКПП "Капитан Андреево" доказва, че правителството работи много активно и то резултатно. „Това, което разкрихме в хода на разследванията, е, че такъв канал отдавна съществува, но никой не се е опитал да го ограничи", заяви Бъчварова. Според нея до момента 22 души са задържани за контрабанда. Стана ясно, че вече 160 камери са монтирани по ГКПП-тата, за да се следи именно за нередности.

Оказа се, че Бъчварова е провела разговор с турския вътрешен министър за установяване на начина, по който се предоставя информация между пропускателните пунктове на границата на двете държави. Всички усилия са насочени в посока да ограничим тези деяния, гарантира министърът.

Припомняме, неотдавна на пункт "Капитан Андреево" при мащабната операция бяха задържани 13 митнически служители. Повдигнатите впоследствие обвинения срещу някои от митничарите са за допуснати през българо-турската граница седем товарни автомобили, превозващи цигари без бандерол на обща стойност 557 189 975 лева, като не е била извършен митнически надзор и контрол

По-късно броят на задържаните се увеличи с почти десет. Назначена е проверка по случая, която се очаква да завърши с изводи на 25 май.