Няма да има повишение на тавана от 500 млрд. евро на Европейския постоянен спасителен фонд (ESM).

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата на европейските лидери в Брюксел.

Тя подчерта, че „трябва да е пределно ясно, че няма да има повишение на тавана от 500 млрд. евро на ESM фонда след март 2012г".

"Германското правителство не планира по-нататъшно повишение на финансовите ресурси за Европейския постоянен спасителен фонд (ESM)", заяви Меркел. "Предлагането дори на повече ресурс над 500 млрд.евро няма да е решение на кризата", допълни тя.

Това нейно изказване е в противоречие с изказването на редица другиевропейски официални представители, че преоценка на размерите на настоящия EFSF фонд и на новия постоянен ESM фонд може да бъде направена през мрат 2012г. (б.р. преоценка с потенциал за тяхното повишение?).

Меркел също така каза, че Еврозоната може да осигури до 150 млрд.евро под формата на нови двустранни заеми за МВФ, като това повишение на Фонда би повишил и неговия капацитет да интервенира в Еврозоната.

Припомняме, че в подписания днес договор в Брюксел 17-те членки на Еврозоната плюс 9 други страни от ЕС, включително и България, се ангажират да внесат в МВФ 200 милиарда евро. Думите на Меркел означават, че за нас и останалите 8 държави, които са извън Еврозоната остават да бъда внесени в МВФ 50 милиарда евро.

Германският канцлер подчерта, че лидерите на Еврозоната "напълно естествено" не са обсъждали ролята на "независимата Европейска Централна Банка" в настоящата криза.

Меркел само отбеляза, че ЕЦБ е обещала да окаже подкрепа за настоящия EFSF фонд, но като експертиза.

Тя изрази съжаление, че Великобритания не се е присъединила към съвместния европейски фискален пакт.

Тя се аргументира, че в крайна смета европейска среща на върха е била успешнаи че всичките страни от Еврозоната се ангажират да направят промяната, която ще доведе до по-голяма сила на Европейските институции.

"Аз постигнах това, което желаех за Еврото", призна доволно Меркел на пресконференцията след края на европейската среща на върха, цитирана от money.bg.

Припомняме, че само Великобритания отказа да се присъедини към европейския фискален пакт. Швеция, Чехия и Унгария ще обсъдят пакта в парламентите си. В началото Унгария отказваше да се присъедини към пакта.