Брат и сестра от Тетевен описват пред "Господари на ефира" ужаса от едно раждане в местната болница, в съвременна България.

В страната, където реформата в здравеопазването тече от години, където недостига медицински персонал, консумативи, пари, може би липсва най-важното - човешко отношение, твърдят препатили.

Братът, който е бил в коридора, описва раждането на сестра си. Слушахме виковете на д-р Байчева - бяха нечовешки. Дори с животно не би се държал така.

Самата родилка разказва:
"Дойде д-р Байчева отнякъде с елегантна черна рокля, ноктите й бяха дълги, независимо, че беше с ръкавици, усещах как ме дере. Беше ужасно. Плисна кръв и тя вика: "Дайте ми една престилка, че станаха само черни рокли!"
Почна да изпада в истерия. Аз започнах да викам от болка и я слушам как казва в коридора на някого: "Тази вдигна болницата с виковете си". Аз умирах от болки. Нямах сили да дишам."

Дойде вече облечена с престилка продължаваше да крещи: "Напъвай бе, момиче, ти запек не си ли имала?! И продължава да крещи: "Вие не се научихте да раждате!", разказва пациентката.

Последно:
Д-р Байчева и неин колега подават оставки, "Медицински одит" започва проверка на здравното заведение

В кулминацията на този ужас лекарката помолила намиращите се в стаята акушерка и санитарка да натиснат родилката, за да излезе по-бързо плода. Двете се спогледали, но изпълнили нареждането на лекарката.

Лекарката питала: "Ти какво искаш, с железа ли да вадя това дете?" След това родилката усетила, че я режат. Преди разреза тоновете на бебето били нормални, а след това -  спирали.

Вместо утеха и взаимност по време на най-важното събитие в живота - раждането, лекарката крещяла в този момент на шокираната майка: "Глупачка такава! Ти си умори детето, детето ти е мъртво!". След това излезнала и започнала да звъни на лекари.

Акушерката подала ръка на ужасената млада майка да слезе от акушерския стол. "Стъпих на земята, усещах как кръвта ми се стича по краката ми. Дадоха ми да си държа системата. Излязох, видях съпруга си и двамата ми братя отвън. В момента, в който ги видях, можех да се отпусна, брат ми ме хвана и аз се отпуснах в ръцете му", разказа родилката.

Брат й допълва картината на българското здравеопазване. "Изведоха сестра ми гола от кръста надолу, кървяща. Горе бяха извикали извънреден екип анестезиолози, допълнителна акушерка, която се караше на д-р Байчева". Според другата акушерка лекарката е застрашила живота на родилката и на детето. Лекарите са имали съмнение за разкъсване на матката.

"След около 2 часа изведоха бебенцето. Тогава ни казаха, че детенцето не диша, чакат екип от Плевен да дойде, да вземе детето. От окръжната болница в Ловеч им отказали линейка, защото имало друг подобен случай.

Всички епикризи завършвали със заключение за травмите по телцето на новороденото, че са: "Родова травма".

"По-нататък следва големия кошмар, в който трябваше да посрещна умрялото си дете", разказа плачещата майка.

Междувременно на редакционната ни поща пристигна следното писмо, чието съдържание предаваме без редакторска намеса:

"До министър председателя г-н Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи  Румяна Бъчварова, министъра на здравеопазването Петър Москов и упоменатите меди.

Обръщам се към вас относно един случай който ми направи впечатление в Интернет става въпрос за поредната млада жена родилка на която детето е било УБИТО поради лекарска небрежност! Става въпрос за Наташа Габровска.

Предвид това че в последните 5 години забелязах как непрекъснато се увеличават случаите на лекарски грешки от които ние хората които си плащаме здравните осигуровки страдаме реших да ви напомня за този случай и да ви напомня да вземете адекватни мерки и ако е възможно да видим за пръв път лекар осъден, лежащ в затвора за своите действия.

Не допустимо е млада жена да бъде, мъчена, унижавана и детето и да бъде УБИТО по такъв начин! Господин Москов защитава непрекъснато своите подчинени, което е хубаво но следващият път когато пак решите да ги защитавате се сетете за този случай и разберете най-накрая защо вашите лекари са бити! Ако тази жена беше моя съпруга бъдете сигурни че боя над този изрод-лекар щеше да е най-малкото което нея и нейното семейство би сполетяло, уж сме европейска държава а в това отношение сме по зле от Уганда.

Аз живея в Лондон и плащам здравните си осигуровки и тук и в България, не е нужно да го правя понеже мога да ползвам само здравната система на Великобритания, но спонсорирам българската държава и като платец искам да ви предизвикам да разследвате случая! И да видя в затвора тая гад-лекар! Ние българите не сме много, топим се като пролетния сняг, а вие благополучно допринасяте за този процес. Всяко родено българче е ценно и важно за нашето бъдеще като народ, стига вече с тези лекарски грешки които отнемат нашите деца!

След, като има свидетелство че детето е било умъртвено посредством уредите ползвани от въпросния изрод-лекар трябва вече да има ефективна присъда! Стига с това протакане и защита на тези изроди убиващи нашите деца! Няма нито един осъден лекар ефективно и за поне 10 години за такова нещо! Ако това се бе случило тук в Лондон със сигурност в рамките на няколко седмици въпросната лекарка щеше да е зад решетките!!!! Направете нещо по въпроса!"

Очакваме реакция и не само по този случай.