Реалистично е за България да бъдат предвидени повече пари за следващия седемгодишен бюджет на ЕС. Това заяви евродепутатът от левицата Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Според Калфин размерът на средствата за периода 2014 - 2020 година ще зависи от това как ще бъдат разпределени парите по различните политики.

Говори се, че ако се намалят средствата за кохезионна политика, те не трябва да се намаляват от най-бедните региони, а българските са такива. Така че, даже и да има общо намаление, засега поне, както вървят преговорите, надявам се за България да няма значително намаление. Не е реалистично да очакваме и значително увеличение на средствата, заяви евродепутатът.

Ивайло Калфин е на мнение, че определяща роля ще играе и начинът, по който България е усвоявала до този момент европейските пари.

Тревожно за него е и пренасочването на парите:
Последно това, което се разбира, е, че вместо водоснабдяване и структура за ВиК, ние, примерно, ще пренасочим парите към купуване на автобуси за градския транспорт. Средства от дунавската стратегия и укрепване на брега на Дунав отидоха в софийското метро. Това по принцип е възможно, но тогава, когато се гледа ефективност на разходите, може някой да ни каже "уважаеми, това не ви подпомага икономиката по никакъв начин.

Според Калфин преговорите по следващия евробюджет ще бъдат трудни поради натиска за намаляването му, който оказват страните, внасящи най-много пари в общата каса.