Германският град Мюнхен е достигнал до крайния лимит на възможностите си да приема бежанци, след като само в събота пристигнаха 12 хил. души, съобщи местната полиция, цитирана от "Франс прес".

От своя страна кметът на Мюнхен Дитер Райтер възкликна, че вече не знаят какво да правят с бежанците, като предупреди, че много от тях ще се наложи да спят под открито небе.

"Мюнхен и Бавария няма да могат сами да се преборят с това голямо предизвикателство", подчерта кметът. Това накара местните власти да поискат и останалите части на Германия да приемат повече имигранти.

Мюнхен е близо до хуманитарна катастрофа. Поради липса на място в града властите предвиждат да реквизират "Олимпиащадион", където се проведоха Олимпийските игри през 1972 г.

До момента Германия е приела най-много бежанци в Европа. До края на годината е запланувано техният брой да достигне 450 000 души.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер призова да се промени Конституцията на Германия заради критичната ситуация с бежанците. Според еврокомисаря конституционните поправки ще помогнат оперативно да се реагира на наплива на бежанци. По-специално страната ще е в състояние бързо да издава откази за предоставяне на убежище.