Бившият шеф на германските спецслужби при Хелмут Кол Бернд Шмидбауер, по-известен под прозвището „Агент 008", се срещнал в Триполи с представители на Муамар Кадафи, съобщава lenta.ru

От либийска страна на срещата присъствали синът на либийския полковник Сейф ал-Ислам и неназован високопоставен член на правителството. Основната цел на преговорите била намиране на скорошно решение за регулиране на конфликта в Либийската Джамахирия.

По думите на 71-годишния Шмидбауер, Кадафи е готов на примирие, ако въстаниците не поставят никакви условия. „Правителството е готово на преговори, в хода на които да бъдат обсъдени и промени в Конституцията", заяви Агент 008.

Според бившата „глава" на спецслужбите на Германия на състоялата се среща в либийската столица е обсъден и въпросът за евентуалната оставка на либийския лидер Муамар Кадафи.

Шмидбауер поясни, че лично ще информира германските власти за съдържанието на протеклите преговори. От министерството на външните работи на страната поясниха, че не са давали никакви „поръчки" на „агента."

Германските медии отбелязват, че това посещение става на фона на появилата се информация за възможно изпращане на германски военнослужещи в Либия, които да се включат в хуманитарната мисия. Тяхна задача ще бъде обезпечаването на безопасността при предаване на хуманитарната помощ на гражданското население.