Трети ден служители на ДАНС са в Белица, за да не допуснат нови размирици. Припомняме, Белица се вдигна на бунт срещу изборната победа на досегашния кмет от ДПС Ибрахим Палев, информира blagoevgrad24.bg.

Още през нощта, когато се разбра, че Палев печели само със 141 гласа преднина около 200 жители на града атакуваха офиса на ДПС. Счупени бяха прозорци, атакувана беше и сградата на общината, където гневната тълпа счупи една от витрините. Сред протестиращите имаше и много роми и десетки шивачки.

Набит бе и лидерът на БСП в общината Лазар Банков, а само бързата намеса на охраняващите ОИК двама полицаи го спаси от по-тежки травми.

Хората са убедени, че изборите са манипулирани от партията на Ахмед Доган. Според окончателните данни Ибрахим Палев печели изборите с 51,10% срещу Хасан Илан, който е кандидат от коалиция "ЕВЕТ за Белица", включваща СДС, Обединени земеделци и Българска социалдемократическа партия.

Митингуващите в Белица, които часове наред скандираха "Хасан е нашият кмет" и "Стига толкова Палев", са категорични, че изборният резултат е бил манипулиран, избирателите в Краище са били заплашвани със саморазправа от привърженици на ДПС, а старият-нов кмет на селото Муса Мизур непрекъснато влизал в изборната секция и контролирал вота.

С разрязани гуми на три от автобусите си, паркирани в белишкото село Краище, пък осъмна бизнесменът Ибрахим Мозурски, който е известен привърженик на кмета на Белица Ибрахим Палев.

В понеделник в Белица пристигнаха полицейски подкрепления от Банско и Разлог. Агентите на ДАНС провеждат непрекъснато разговори с представители на двете страни, за да не се стигне до ексцесии и до повишаване на напрежението.