49,83 % от гласовете получава по последни данни управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция, съобщават турски медии.

Основният политически опонент на управляващата сила Народнорепубликанската партия получава 25,94%. На трето място, както се очакваше, се нарежда Партията на националистическото действие с 12,99 % подкрепа.

ПСР ще има 326 депутати в 550-членният парламент. В досегашния те бяха 330. 135 ще са представителите на партията, основана от Мустафа Кемал Ататюрк - НРП, а 53 националистите. Представителите на прокюрдската Партия на мира и демокрацията, които на тези избори се явяват като независими кандидати, печелят 36 места в парламента.

Официално окончателните резултати ще бъдат оповестени след 11 дни, но те няма да променят картината. Нито една от другите партии, освен проислямистката Партия на благополучието не премина 1 %. Както и на предишните избори, и на тези класическата десница, представена в лицето на Демократическата партия и Партията на верния път претърпя съкрушителен удар.

Победата на управляващата партия на вчерашните избори намери широк отзвук и в западната преса.

В публикации на френският печат пише, че победата на модернизацията в Турция се казва Ердоган. Вестник Liberation изтъква, че Турция може да бъде пример за арабските страни по пътя към модернизация и да играе ролята на мост между запада и мюсюлманския свят.

Агенция Асошиейтед прес отбелязва, че въпреки победата си, Партията на справедливостта и развитието няма да има две трети мнозинство в парламента за приемането на нова конституция и в тази връзка управляващата партия ще трябва да търси подкрепата на опозиционните партии за съставянето на нова цивилна конституция. Припомняме, че действащата конституция е приета след военния преврат на 12 септември 1980 година и ограничава редица граждански свободи.

New York Times също посочва, че независимо че Ердоган за трети път печели изборите, той не получава необходимото мнозинство в парламента, което да му позволи безпрепятствено да изработи нова конституция на страната. Американският вестник призовава спечелилата изборите партия и премиера Ердоган да постигнат консенсус с опозиционните сили в тази връзка, за да гарантират разширяването на демокрацията.

Испанският вестник El Pais с лява насоченост отбелязва, че умереният ислямист Ердоган печели трета победа и с това показа, че ислямът и демокрацията са съвместими, което може да бъде пример за бунтуващите се млади араби.

От своя страна десният El Mundo пише: „Султанът смазващо победи, но няма да може да управлява сам, защото ще трябва да търси диалог с опозицията за изготвяне на нова конституция".

Влизането на значителен брой депутати от прокюрдската Партия на мира и демокрацията като независими ще засили натиска върху управляващите по кюрдския въпрос, коментира пратеникът на BBC.

Financial Times изтъква, че въпреки страховете на някои либерални среди, Ердоган продължава да печели в селата, градовете и по-бедните квартали на големите градове. В същото време изданието отбелязва и ръста на гласовете за опозицията. Наследницата на ататюрковите принципи Народнорепубликанска партия регистрира 5 % ръст на своята подкрепа, след като на 22 юли 2007 година тя получи 21 %. Ръст се регистрира и за подкрепата на кандидатите на кюрдите, които вкарват повече представители в парламента, коментира изданието.

От своя страна съпредседателят на Партията на зелените в Германия Джем Йоздемир изтъква, че победата на премиера Ердоган е наистина забележителна, но призова опозиционните партии, гражданските и неправителствените организации да предложат управленски модели, които да посрещнат нуждите на цялото гражданско общество.

Като поддръжник на светските принципи на Ататюрк той посочва, че НРП е закъсняла за предприемането на промяна и това се е отразило върху изборните резултати. По думите му в НРП не се забелязва съществена промяна и тя продължава по старому.

Припомняме, че привържениците на НРП и принципите на Ататюрк яростно критикуват Ердоган, че цели ислямизация на страната и използва религията с политически цели.