Гръцките предложения, които ще бъдат представени на срещата на Еврогрупата днес, са подобни на плана, който беше отхвърлен на референдума, пише германското издание Süddeutsche Zeitung.

В тях се говори за ДДС отстъпка за островите, оставане ДДС за ресторантите на ставка от 13% и ограничени съкращения в областта на военната отбрана.

ДДС-то и пенсиите са „червени линии", които гръцкото правителство няма да пристъпи.

Като цяло новото предложение на Гърция не се различава много от „плана на Юнкер", който беше представен преди няколко дни и впоследствие отхвърлен на референдума в Гърция.

Междувременно финансовите министри от еврозоната се събират за важната среща на Еврогрупата, която ще обсъди предложението на Атина.

Еврогрупата се нуждае от надеждни гръцки предложения, каза ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. По думите му финансовите министри все още чакат гръцките предложения.

Запитан преди срещата дали новият гръцки финансов министър Евклид Цакалотос ще помогне в разговорите, той отговори, че не става въпрос за личности, а „къде стоим ние политически".

Дейселблум добави, че ще се срещне с Цакалотос преди същинските разговори и поясни, че първо трябва да чуе гърците.

Ще бъде много трудно, надявам се, че те имат предложение днес", подчерта той, намеквайки, че не е виждал предложението, публикувано от германския вестник.

Икономическият еврокомисар Пиер Московиси каза, че срещата не става въпрос за обсъждане на гръцкия дълг.

Според него гръцкото правителство трябва да представи конкретни предложения, за да каже, къде искат да отидат.

Има голямо недоверие, трябва наново да изградим доверие, смята той.

Трябва да попитате гръцкото правителство, заяви финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, след като беше запитан дали Гърция може да запази еврото.

С ентусиазъм чакам офертата на Гърция. Но без програма няма възможност в рамките на еврозоната да се помогне на Гърция, категоричен е той.

Финансовият министър на Словакия Петер Казимир е много скептичен по отношение сключване на споразумение с Атина още днес.

„Резултатът от референдума не променя икономическата реалност в Гърция", каза той и описа облекчение на дълга като „червена линия". „Това е абсолютно невъзможно", категоричен е Казимир.

Според заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис излизане на Гърция от еврозоната не трябва да се изключва.

Финансовият министър на Латвия Янис Рейрс съобщи, че „латвийският народ не разбира гръцкия народ".

Финландският финансов министър Александър Стуб каза, че търсят три неща: отпускане на средства на Гърция до 20 юли; ролята на Гърция в еврозоната след допитването и задълбочено икономическо сътрудничество в еврозоната.

Не търсим излизане на Гърция от валутния съюз, добави той.