До сблъсъци между израелската армия и протестиращи палестинци и други чужденци се е стигнало на Западния бряг, предадоха световните информационни агенции. Военните са използвали шумови гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат събралите се.

Причината за протеста е било решението на властите са изграждане отново на бариерата до Западния бряг, която преди това с решение на съда е била намалена, за да дава повече възможност за движение на палестинското население. Двама демонстранти са били арестувани, тъй като замеряли с камъни войниците, охраняващи строежа на съоръжението, от което според ООН 2/3 вече са готови.

"Тези земи са наши. - заяви Почетният патриарх на Йерусалим Мишел Сабах. - Каквото и да правят, каквото и да постановяват съдилищата им, тези земи ни принадлежат и някой ден ще ни бъдат върнати. Силни сте с оръжието си, но слаби, когато става въпрос за човечност."

Палестинците реагират остро на всеки опит за "окупация на техни територии", за каквито приемат Западния бряг. Основно искане и по време на мирните преговори с Израел бе именно спиране на строежи там. Това обаче Тел Авив не приема, тъй като го смята за свое право.