Европейската комисия призова Франция да осигури свободното движение на стоки през Европа, след като тази седмица френски фермери блокираха вноса на селскостопанска продукция от Испания и Германия заради спад на цените, съобщава Ройтерс.

В същото време Федерацията на млекопроизводителите в Германия се оплака на ЕС относно действия на френското правителство да разреши спора с нова финансова подкрепа за сектора и с кампания „хапвай френско". Испанският фермерски съюз UPA също предупреди, че може да бойкотира френски стоки.

Правителството на Франция обяви миналата седмица планове за увеличаване цената на телешкото, свинското и млякото, а също така обеща на фермерите до 1,1 милиарда евро данъчни облекчения, забавяне на плащания и гаранции за заем.

Френските министри на земеделието и икономиката заявиха, че банките са се съгласили днес да позволят на закъсали фермери да забавят плащания като част от правителствения пакет, който включва гаранция до 500 милиона евро в заеми за производителите чрез обществени банки.

Тази седмица френски фермери блокираха пътните артерии от Германия и Испания. Те спираха предимно камиони със селскостопанска продукция. Протестите продължават и днес. Блокирани са пътища в Североизточна Франция, близо до границите с Германия и Люксембург.

Френските фермери се оплакват от ниските цени заради чуждата конкуренция. Пазарът на мляко в Европа беше либерализиран през април тази година с премахването на 30-годишна квотна система, което отваря възможности за някои фермери, но в същото време заплашва препитанието на други.

Френският президент Франсоа Оланд лично подкрепи създаване на нова инициатива, която да насърчава френските потребители да купуват местни продукти.

Обаче Федерацията на млекопроизводителите в Германия обяви, че е изпратила писмо до Европейската комисия, протестирайки срещу действията на Франция.

Ако се вземат решения с подкрепата на френски министър, които водят до ефективен търговски бойкот на германски стоки, всичко това поставя под въпрос основните принципи на Европа, отбелязват от федерацията.

Испанските фермери пък заплашиха, че могат да бойкотират френски стоки.

Ние, испанците, искаме същото като французите: справедливи цени за нашите продукти", обяви испанският фермерски съюз UPA.