България е заплашена от поредна европейска санкция, този път заради парното. За това предупреди патриотът Димитър Байрактаров в парламента.

Няма да спират тока в почивни дни за неплатилите домакинства
Още...

По време на окончателното приемане на енергийния закон не мина предложението на ПФ хората, които са се отказали от парно да не плащат такса сградна инсталация.

Депутатът не спести разочарованието си от вота. Според него с отхвърлянето на предложението не се защитили евроатлантическите ценности. Явно енергийната мафия е все още много силна, предположи Байрактаров.

Той не приема аргументите на топлофикационните дружества, че по тръбите минава топлина и затова потребителите, които не ползват услугите им, трябва да плащат известна такса. Не е никакъв проблем Топлофикациите да си направят топлоизолация на тръбите и няма да имат загуба, изтъкна той.

Според него дружествата спекулирали и с т.нар. балансирано подаване на топлоенергия. По мнението на Димитър Байрактаров проблемът е, че на топлофикациите им е изгодно да подават топлоенергия на пълна мощност, а потребителите да плащат независимо дали я ползват или не.

Никой не може според европейското законодателство да ви задължава да ползвате услуга, която не сте поискали, коментира депутатът от ПФ. Това се посочва в европейска директива, а директивите на ЕС са над националните закони, затова Байракатров предупреди, че съвсем скоро може да бъде образувана нова процедура срещу нас.

Казусът с тръбите на Топлофикация е в колизия и с родното законодателство. Според Закона за защита на потребителите ако ни се предоставя услуга, която не сме искали, ние не само не сме длъжни да я заплащаме, а този, който ни я предоставя подлежи на солидна санкция. Не знаете какво гласувате, предупреди той колегите си депутати.

Няма как заради закона да се увеличи цената на тока, коментира още в кулоарите Байракатров. Такива спекулации вече се появиха. Ревизията в енергетиката вече започва да дава резултати, доволен е той, като посочи за пример последното становище на регулатора, че поскъпване на тока няма да има. Аз даже се надявам, че може да се стигне до понижаване на цената на тока, сподели депутатът. Имало такава възможност, според него.

Не мина предложението на ПФ потребителят едностранно да се отказва от услугите на Топлофикация-София и да не бъде санкциониран за това. Лидерът на НФСБ се изненада, че не е получил подкрепата на опозицията. Очаквах да ме подкрепи Волен, къде е Волен, очаквах да ме подкрепи Лютви, къде е Лютви, къде е Михаил, попита от трибуната Валери Симеонов. Къде е опозицията, продължи да пита той.