"Целта ми е да предоговоря доста радикално отношенията ни с Европа", заяви британският министър-председател Дейвид Камерън пред Би Би Си.

Великобритания иска радикална промяна на връзките с ЕС и може да напусне основното европейско споразумение за правата на човека, изтъкна британският премиер в началото на конференцията на неговата Консервативна партия в Манчестър.

По думите му избирателите не харесват идеята за "все по-тесен съюз", която е един от ръководните принципи на ЕС и смятат, че общността е станала прекалено бюрократична и противопоставяща се на конкуренцията.

Социологическите проучвания са „на страната" на Камерън, като показват, че делът на британците, които искат страната им да напусне ЕС, е по-голям от дела на тези, които искат тя да остане в общността, макар че мнозина не са решили какво предпочитат.

Междувременно около 50 хил. души се събраха на протестно шествие в Манчестър, заради големите съкращение в здравното осигуряване. Това стана по време именно на провелата се конференция на Консервативната партия в града, предаде Би Би Си.

Според главният секретар на британския Конгрес на профсъюзите, Франсис О'Грейди: "Мерките ще имат много неблагоприятен ефект върху общностите и обществените услуги, тъй като 21 000 души ще загубят работата си."