Агенцията по геодезия, картография и кадастър приключи приемането на всички специализирани карти и регистри на пясъчните дюни, разположени непосредствено зад плажната ивица и в охранителна зона „Б" в областите Бургас, Варна и Добрич. Това съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

За територията на област Добрич са приети, освен специализираните карти на морските плажове, и дюни и на останалите обекти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, включващи крайбрежните езера, острови, лагуни, лимани, влажни зони, брегоукрепителни и брегозащитни системи и съоръжения, уточняват от ведомството.

Създадената специализирана информационна система за обектите по Черноморското крайбрежие ще бъде пусната в експлоатация. Чрез нея ще се предоставя съвместена информация от кадастралната карта и специализираните карти за ползването й от ведомства, общини и гражданите.

В момента информацията за приетите карти се публикува на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, в раздел Черноморско крайбрежие и в началото на следващата седмица ще бъде достъпна за ползване.