На 13 март в 10.00 часа в Министерския съвет ще се състои церемонията по приемственост на кабинета в оставка и служебното правителство. Новият служебен кабинет с премиер Марин Райков ще встъпи в длъжност с указ на президента Росен Плевнелиев.
Досегашните министри ще предадат постове си на новите министри след церемонията в Министерски съвет, официално във всяко едно ведомство през около половин часов интервал.

Служебен премиер и министър на външните работи ще е българският посланик в Париж Марин Райков. При обявяването на служебното правителство президентът Плевнелиев съобщи, че служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. Служебното правителство бъде гарант за свободни и демократични избори. Ще бъде създаден граждански борд за честни избори към министър-председателя, заяви държавният глава.

Служебното правителство разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента. На 15 март президентът ще разпусне 41-ото Народно събрание.