Засега е трудно да се правят предположение на каква стойност биха излезли неустойките, ако АЕЦ Белене не се построи.

Неустойки ще се дължат по най-различни договори и са трудни за оразмеряване, посочи на пресконференция министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Той съобщи, че още тази седмица ще се проведе среща с представители на RWE, партньорът на НЕК в проекта.

Възможно е собствеността на „Топлофикация София" да бъде прехвърлена обратно на Столична община от държавата, съобщи още министърът на икономиката и енергетиката.

Той каза, че решението на предишния министър да не се съобразява с решението на ДКЕВР за вдигане на цените е донесло на дружеството 60 милиона лева допълнителни загуби.

Според Трайков необходим е анализ на разходите и предприемане на мерки за подобряване на събираемостта.

За крупните енергийни проекти като „Набуко" и „Южен поток" Трайков посочи, че ще продължат проучванията и анализите. По отношение на проекта „Белене" той съобщи, че вече са похарчени над 400 милиона евро, които биха могли да се използват за енергийна ефективност.

За „Булгартабак" Трайков изтъкна, че безвъзвратно е изпуснат най-добрият момент за приватизация и допълни, че от Агенцията за приватизация са се ангажирали да продължат процедурата.

За „Булгартабак" - бърза приватизация, чрез търг с явно наддаване.

По думите на Трайчо Трайков, ако бъде взето решение до края на месеца, до края на годината е възможно да има приходи от продажбата.
Той заяви, че приватизацията ще е чрез „търг с явно наддаване".

За „Кремиковци" най-добрият ход е максимално дистанциране на държавата, е становището на министъра. По казуса с металургичния комбинат Трайков каза, че му предстои среща с представители на облигационерите.

Министър Трайков заяви, че възнамерява да предприеме такива мерки в министерството по време на мандата си, които да доведат до икономия от 8 милиона лева, което е 15% от предвиденото.

Първото и най-голямо съкращение на разходите ще е в разходите на политическия кабинет.

За „Кремиковци" - максимално дистанциране на държавата.

Трайчо Трайков уточни че предвижда намаление с 53% на разходите и че броят на членовете на политическия кабинет от 24, включително с Агенцията по туризъм, ще спадне на 11.

Общите икономии според плановете на Трайков, ще бъдат много по-големи. Той обяви още, че ще има одити и проверки на всякакви нива.

За законността на разходите, правени от предишното ръководство, Трайков каза, че има някои незаконосъобразни, има и някои нецелесъобразни.

Министърът съобщи, че от ЕК са констатирали нередности по оперативна програма „Конкурентоспособност". Постъпили са сигнали и за корупционни практики.

Секторът „Туризъм" според министър Трайков досега се е ръководил по хаотичен и неустойчив модел. Според министъра България има огромен потенциал в развитието на алтернативен туризъм.

За туризма - има потенциал в алтернативния туризъм.

Министърът представи екипа си - трима заместник-министри, с които ще ръководи Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Заместник- министър по енергетиката е Мая Христова, която е икономист, с дългогодишен консултантски опит, заемала е мениджърски позиции в редица проекти на Световната банка, ЕБВР, програма ФАР и други.

Заместник министър по икономиката е Евгени Ангелов, който от 8 години работи в ЕВБР и е експерт по Структуриране и договаряне на финансиране по проекти  в различни държави и сфери.

Заместник-министърът по туризма е Иво Маринов, икономист със специализации по туристически мениджмънт и административен и управленски опит в сектора на туризма.
От 2007 година до този момент е общински съветник от ГЕРБ в Столична община.