БСП бесни - хаосът в МВР тепърва предстои. Трусовете във ведомството заплашвали не само националната сигурност, но и сигурността на Европа.

Тези опасения изрази социалистът Красимир Янков след заседанието на ресорната вътрешна комисия, на която на закрито заседание бе изслушано ръководството на силовото министерство, начело с министър Румяна Бъчварова. МВР ще се превърне в министерство на полицията, смята той.

Работещите нямало да са доволни от това, което предстояло за ведомството.

МВР шефката предлагала краткосрочни мерки, които да облекчат работата й. Тепърва щял да се прави анализ за нужните дългосрочни мерки.

Според Янков се заплашвал информационният масив и работата с него заради идеите на Бъчварова. Може да се стигне и до аутсорсване на дейности, които са в правомощията и ангажиментите на МВР, ядосан е Янков. Това щяло да важи не само за издаването на документите за самоличност.

Прехвърлянето на дейности от МВР навън нямало да има ефект върху бюджета. Няма значение дали парите са в левия или десния джоб, това госпожа Бъчварова не го разбира, подчерта червеният депутат. Тя предлага единствено облекчаване на нейната работа, смята Красимир Янков.

Ресорният министър според него не разбирала проблемите на ведомството и на служителите. Министърката нямала цялостна концепция и визия за оптимизиране работата на повереното й ведомство, според левицата. Няма концепция за реформа, всичко се прави на парче и хаосът тепърва предстои, категоричен бе Красимир Янков.

Председателят на комисията Атанас Атанасов изрази пък задоволството си от днешното изслушване. Ръководството на МВР имало, по думите му, много прагматичен план за реформи. Почти не се обсъждал полицейския протест- той вече бил зад гърба на политиците според него.

Министър Владислав Горанов бил виновен за създалата се ситуация, тъй като изненадал МВР с предложенията си.

Административните дейности се обособяват в самостоятелно звено, което щяло да се самоиздържа, предлага МВР. То щяло да с издържа от таксите, които ще събира.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова бе лаконична, но подчерта, че в комисията се водел конструктивен дебат. Благодари на депутатите, че не политизирали проблемите на ведомството й.

Иначе и днес посочи, че имала диалог със служителите на МВР и имала също така и тяхното разбиране за проблемите в МВР.

Достатъчно такси щели да се събират от новите самостоятелни звена, за да се покриват най-неотложните липси в бюджета на МВР според министърката. Разчетите досега показват, че това е една добра мярка и единствена възможна мярка, категорична бе Бъчварова. Този вариант бил най-добър за полицаите.

Орязват се и институциите, които ще могат да разчитат на безплатна полицейска охрана. 7 институции ще бъдат пазени от МВР, другите да си плащат, е решението на ръководството на силовото ведомство.