Държавните служители, навършили пенсионна възраст ще трябва да освободят постовете си. Това предвижда постановление на МС, прието днес.

Поставен е срок от министерство на финансите за изпълнение на всички мерки в пакета на Съвета по административна реформа - до края на май.

Финансовият министър Симеон Дянков докладва, че става въпрос за повече от 300 мерки, които към момента са изпълнени на 77%, каза Росен Плевнелиев след заседанието.

По думите му тези мерки на Съвета за административна реформа не са самоцел на финансовото ведомство. Като пример той посочи съкращенията в Агенция „Пътна инфраструктура." Там първоначално администрацията е била намалена с 20%, а след това е поискано да отпаднат още 144 бройки.

Военният министър Аню Ангелов каза, че в ръководеното от него министерство право на пенсия за навършен стаж и възраст имат 6 души държавни служители и 11 души, които работят по трудови правоотношения. „Всички те са в процедура на пенсиониране, но двама от служителите са в болнични и не са им връчени предизвестията, „поясни министърът.

Той съобщи още, че към 1 юли в системата на отбраната ще бъдат съкратени 20% от цивилната администрация и 11% от щаба на отбраната. По думите му няма забрана ранно пенсионирали се военнослужещи да получават пенсия и заплата в системата на отбраната.

По данни на Съвета за административна реформа в рамките на 2010 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст са придобили общо 2314 служители по основно щатно разписание, които са 3,2% от реално заетите в администрацията 72 053 души. От тях 61 на сто са останали да работят в структурите на изпълнителната власт, което е продължение на тенденцията за постоянно нарастване на броя на работещите пенсионирани служители. Те са били 38,6% през 2008 г. и 47,8 на сто през 2009 г.