Руски военни кораби влязоха в териториалните води на Сирия, в района на пристанището Тартус ,където е руската военноморска база. Те са там за предотвратяване на всяка чужда военна намеса във вътрешните работи на страната, пише руското издание kp.ru.

Това е демонстрация от страна на Москва на намеренията и да защити своя близкоизточен съюзник. Формално присъствието им се обяснява с борбата с пиратството и контрабандата на оръжия за въстаниците. Башар Асад вече обеща „да се сражава до край" в случай на чужда военна интервенция. Той също така предупреди, че „нахлуването в Сирия ще се превърне в земетресение за Близкия Изток".

Сирийският журналист Атеф Хсара, живеещ в България от 1982г. коментира ситуацията: "Русия вече няма друг съюзник в района и ще направи всичко възможно, за да запази Башар Асад на власт и да съхрани военноморската си база в Тартус. Никой не знае за какво точно я използват руснаците. Официалният и статус предполага ремонт и поддръжка на руските кораби и отдих и лечение на моряците. Едва ли обаче с това се изчерпват реалните и функции".