Болницата в Ардино вече е покрила изискванията за необходимите специалисти, включително за дефицитната специалност анестезиолог, съобщи БНР.

Припомняме ви, че заради новите изисквания за сключване на договор със Здравната каса, лечебното заведение рискува да бъде затворено. Това е и причината в родопския град да подготвят протести в защита на болницата си.

Заради засилващото се напрежение днес здравният министър е на посещение в Ардино.

Искаме болницата да продължи да съществува, категоричен е кметът Ресми Мурад.
Той посочи, че в болницата миналата година са били лекувани 2 425 пациенти по 40 клинични пътеки. Няма нито едно оплакване от преминалите болни, отбеляза Мурад.

Здравният министър коментира ситуацията с думите „това, което е жизнеспособното, там, където има достатъчно пациенти и лекарите могат да им помогнат на съвременно ниво, ще го подкрепим да остане".

Нанев обаче обясни, че там, където има дейности, които могат да бъдат извършвани в извънболничната помощ, МЗ ще даде съвет част от болницата да се преобразува в медицински център за извънболнична помощ.

Конкретно за случая в Адрино, той отбеляза, че е важно Спешната помощ да е добре подсигурена, защото много голяма част от хората не са се лекували само в болницата в града, а са били транспортирани и лекувани на други места.

Преди дни в болницата в град Левски също се проведе протестен митинг срещу евентуалното закриване на лечебното заведение.