През изминалата нощ инспекторите от „Оперативни проверки" при НАП Варна извършиха проверки на 4 дискотеки и 12 заведения за обществено хранене във Варна, в които студенти са празнували 8-ми декември.

Целта на проверките бе да се установи отчитат ли заведенията реалните обороти.

Освен това данъчните инспектираха имат ли трудови договори работещите в обектите и изпълнили  ли са техните собственици задълженията си към НАП.

В хода на извършените проверки в едно от заведенията инспекторите са открили и иззели „черна тетрадка", в която собственикът е водил укритите обороти от сватби, кръщенета и други празници.

При наблюдението на дискотеките данъчните са установили, че оборотът в тях се е увеличил средно 4 пъти, като една от тях е увеличила реалния оборот 6 пъти.

По време на акцията инспекторите от НАП Варна са съставили 5 акта за установяване на административно нарушение - неиздаване на касов бон.

От НАП Варна напомнят, че при извършените през лятото проверки и  открити наблюдения на дискотеките в града инспекторите по приходите са установили, че в тяхно присъствие оборотите на някои от  нощните заведения се увеличават от 60% до 1 400%.

Петдесет пъти по-висок оборот установиха от НАП по време на открити наблюдения в  дискотека в Кранево.

Преди пристигането на данъчните собственикът на дискотеката е декларирал дневен оборот от 190 лева, а в присъствието на екипа на приходната агенция оборотът скочил до 10 200 лева.

Събраната от инспекторите информация ще се използва, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък, заедно с лихвите, за всички недекларирани приходи назад във времето.

Служителите от  НАП Варна са извършили селекция на рискови търговски обекти, заведения за обществено хранене и развлечения, на които ще бъдат извършени проверки с постоянно присъствие по време на коледните и новогодишните празници", заяви териториалният директор Светлан Петков.