Десет църкви и джамии в Разградска област са ремонтирани предизборно от държавата със средства за възстановяване на щети от бедствия, въпреки че не са били засегнати от природни стихии.

В момента областната управа проверява целесъобразността по усвояването на отпуснатите за ремонт на храмовете 730 000 лв.

Според документацията, обект на проверката, крупната сума е отпусната от Междуведомствената правителствена комисия за възстановяването на щети по 6 джамии и 4 църкви в Разградска област, засегнати от природно бедствие на 19-и март.

На тази дата обаче метеорологичната обстановка в региона е била нормална и бедствия не са регистрирани, е установила справка в Хидрометеорологичната обсерватория, Гражданската защита и Пожарната, съобщи областният управител на Разград Валентин Василев.

"Начинът, по който са били представени документите и представени нещата, не съответства на истината. Говорим за поръчките за църквите и джамиите, минали през Комисията за бедствия и аварии", категоричен е Валентин Василев.

"Има установени несъответствия в извършената работа, несъответствия в изпълнението. Основанието, за което са поискани тези средства, е, че на 19-и март е имало природно бедствие и се оказа, че точно на тази дата това, което си спомням, е вятър със скорост 5 м/сек, леки валежи", припомни Василев.

Освен в основанието за отпускане на средствата, нередности са установени и при реда за изразходването им.
В село Дянково, например, вместо джамията са ремонтирани намиращи се в района й магазини и дори партиен клуб. Проверката на областната управа ще приключи до седмица.