Министърът на отбраната Николай Ненчев ще се срещне в понеделник със съпредседателя на Патриотичния фронт (ПФ) и лидер на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов. На срещата ще бъде обсъден казуса около заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, срещу чието назначение се обяви ПФ.

Ненчев бе категоричен, че очаква да се проведе открит разговор с Валери Симеонов, в който съпредседателят на ПФ да изложи аргументите си срещу назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната.

Ненчев очаква от лидера на Народна партия Свобода и достойнство (НПСД) - Корман Исмаилов, удостоверение, че зам.-министър Орхан Исмаилов не е член на тази партия, което ще предостави на Валери Симеонов.

„Уважавам парламентаризма и правото на всеки един народен представител да изрази безпокойство. Ще помоля г-н Симеонов да ми изложи безспорни факти и аргументи и да помислим върху тях", заяви Ненчев в предаването "Неделя 150" по БНР.

„Много бих искал да разбера какви са основните аргументи, поради които се иска оставката. До момента няма нито едно съществено основание, което да ме накара да поискам оставката му", допълни Николай Ненчев.

По отношение на бюджета за отбрана за следващата година, министърът посочи ангажиментите, поети по време на срещата на върха в Уелс през септември 2014 г. В тази връзка той ще настоява за увеличение на бюджета за отбрана, тъй като страната ни трябва да изпълнява ангажиментите си към партньорите от НАТО и Европейския съюз.

„Отчитам тежката икономическа криза, необходимостта от съкращаване на бюджетите, но на срещата в Уелс беше поет ангажимент - бюджетът за отбрана постепенно да нараства, до 2020 г. да достигне 2% от БВП и 20% от бюджета да отива за модернизация на съответната армия. Мое основно задължение е да пледирам за по-висок бюджет. Средствата са в недостиг, има проблеми с издръжката, оборудване, модернизация на армията. Ще се опитам да направя всичко възможно бюджетът да нарасне, поне с малко", заяви той.

Той изрази безпокойство от международната обстановка във връзка с кризата в Източна Европа, ситуацията в Украйна и положението с "Ислямска държава".

До момента няма нито едно безспорно доказателство за участие на българи в т.нар. Ислямска държава, имаме съмнения, които не са потвърдени официално", подчерта Ненчев.