На 22 ноември във Върховния административен съд започва делото, заведено от Национално движение „Екогласност" срещу решение по ОВОС на МОСВ с което е одобрено строителството на ядрен реактор в столицата.

Предвижда се реакторът, който ще се намира в квартал "Младост" на 7-ми километър, да е с мощност 200 киловата. Възложител е Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

НД „Екогласност" ще внесе нови документи, получени от Агенцията за ядрено регулиране и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От тях става ясно, че докладът по ОВОС е бил изготвен и одобрен от МОСВ, без да са били изяснени границите на радиационнозащитната зона и зоната за превантивни защитни мерки.

Според Петър Пенчев - зам.-председател на НД „Екогласност", мястото на ядрен реактор с каквато и да е мощност, не е сред гъстонаселените жилищни райони "Младост" и "Дружба" на столицата, поради съществуващите неизбежни изхвърляния в атмосферата от комина на реактора радиоактивни газове, аерозоли и малки частици от ракообразуващи изотопи, което представлява реален риск за здравето на жителите.

Законът за безопасно използване на ядрената енергия забранява в радиационнозащитната зона изграждането на жилищни и обществени сгради, детски, лечебни и здравни заведения и заведения за хранене, обекти с промишлено, социално и културно предназначение.

Как ще се спази тази законова забрана с грижа за човека, когато непосредствено до оградата на ядрения реактор вече има изградени училище, детска градина и големи квартали със жилищни блокове, запита Пенчев, който ще поиска отмяна на решението на министър Нона Караджова.