Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин се пошегува, че руските танкове нямат нужда от виза за Европа, съобщават руски медии.

В ефира на програмата "Воскресный вечер" на руския канал „Россия 1" той коментира санкциите на Европа и САЩ и наложената визова забрана.

„Винаги съм се шегувал...какво ще се случи, ако не ни дадат виза, ще ни включат в списък със санкции...за танковете няма нужда от виза", отговори Рогозин на въпрос дали Европа и САЩ не са обезпокоени от руското присъствие в Арктика.

Наскоро Русия проведе мащабни военни учения в Арктика, където има претенции към енергийни и други ресурси.

Според него ограничителните мерки не спират агресията.

Рогозин е убеден, че Европа ще може да отговори адекватно на новия руски танк „Армата" след 15 години, подчертавайки, че снарядът на танка може да пробие един метър стомана.

Французите и германците казаха, че ще могат да направят подобен танк като „Армата" през 2030 година. Това е след 15 години, подчерта той. Според него с изграждането на Т-34 руснаците винаги са били с една стъпка пред другите по отношение на танковото производство.

Новият танк „Армата" беше показан на парада по случай 70 години от капитулацията на нацистка Германия.

Рогозин разказа защо единият от новите танкове спря по време на репетиция преди парада. По думите му екипажът все още не е бил добре подготвен с управлението на новата технология, която все още не е преминала държавно изпитание. Той е убеден, че тук проблемът не е бил в техниката, а връзката между технология и човек.