У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го определят като светъл лъч.

Това предупреждение направи президентът на България през периода 1990-1997 година Желю Желев пред Мемориала на жертвите на комунизма в столицата.

Припомняме, днес се отдава почит на жертвите на тоталитарните режими.

Президентът Желев отбеляза още, че никой от младите политици на страната не трябва да се изкушава да прави тоталитарен режим, защото това унищожава хората.

Комунизмът исторически е много по-страшен от фашизма", посочи Желев и добави, че историята на тоталитарните режими трябва да бъде добре описана в учебниците, за да може децата да я научат. Президентът попита още защо трябва да се пролива кръв при битки и напомни, че нежните революции в Европа са били именно безкръвни.

На честването на деня за памет на престъпленията на националсоциалистическите и комунистически и други тоталитарни режими дойдоха представители на някои политически партии. Центърът на политическото пространство у нас бе представен от евродепутата и лидера на младежкото ДПС Илхан Кючюк. Цветя пред мемориала поднесоха и председателят на 41-то НС Цецка Цачева както и други бивши депутати от ГЕРБ - Александър Ненков, Красимир Ципов и Данаил Кирилов.

„Демокрацията е незаменима и именно тя е спасителна за хората", обяви от своя страна председателят на Коалиция „Десните" доктор Илко Семерджиев.

Новите десни политици дойдоха също да поднесат цветя в името на жертвите на тоталитарните режими, но не се включиха в по-рано проведеното официално честване.

Семерджиев напомни на българите, че трябва да бъдат внимателни за това какви избори правят и да мислят за отговорността, която носят в тях. На днешния ден лидерът на Коалиция „Десните" призова още всички да си спомним това, което се е случило през XX век и да не позволяваме то да се повтори през настоящия XXI век.

България постигна много след 1989 година", подчерта още Семерджиев и добави, че за да постигнем истинската демокрация, трябва да променим манталитета си и да постигнем еволюция на нашето съзнание като нация, и всеки ден да търсим истината.