Интересна и изненадваща промяна се появи в решението на Временната парламентарна комисия по бюджет и финанси по отношение на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Народните представители от тази комисия се събраха на сериозно заседание в сряда следобед, на което присъстваше и целият управителен съвет на Българска народна банка (БНБ). Всеки депутат получи пред себе си проект за решение, което гласи следното:

Министерски съвет, съвместно с Българската народна банка и Комисията за финансов надзор, в срок от ... да извърши бърз анализ на Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките и да внесе в Народното събрание законодателни изменения в съответствие с правото на Европейския съюз в областта на банковото дело, които да гарантират ефективност на банковия надзор и стабилност на банковата система в България.

Народното събрание в срок до 6 ноември 2014 г. да предприеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и в сроковете определени в правото на Европейския съюз.

Народното събрание в срок до 6 ноември 2014 г. да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина.

Препоръчва на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в банковата дейност, което да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и свързаните с тях лица, операции с активи, имущества, финансови инструменти и парични трансфери.

При прочитане на така записаните предложения от председателя на комисията Менда Стоянова на заседанието се чуха редица възражения по отношение на третото предложение, а именно БНБ да намери начин да спаси КТБ. Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че няма как Централната банка сама да предприеме действия за оздравяване на КТБ, тъй като това означава да си напечата сама 4 млрд. лева и да ги вложи в КТБ.

Тогава се появи и редакционното предложение на депутата от АБВ Ивайло Калфин, който посочи - „Нека да ви предложа нещо, г-жо Стоянова - да кажем БНБ да предложи действия, като се има предвид макроикономическия ефект и интереса на данъкоплатците, за да може да получим тази оценка, за която днес настоявахме и да се преценят различни варианти и кой колко ще ни струва". Именно тук думата „предприеме" се замени с „предложи".

Категоричният отговор на шефката на бюджетната комисия обаче бе - „Подлагам на гласуване. Който има редакционни бележки, да ги даде писмено. Ще го гласуваме по принцип и ще отбележим редакционните бележки за зала".

Крайният резултат на продължилото дълго и изморително заседание бе следното - Народните представители от ГЕРБ, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт гласуваха „За" точка три от предложението с ясно написания текст - „Да се задължи БНБ да предприеме...". Против тази идея бяха представителите на БСП, Реформаторския блок и „Атака".

Изненадата по целия случай се появи днес, когато народните представители се захванаха с доклада и решенията в пленарна зала.

Депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова изчете много внимателно от парламентарната трибуна доклада на решение от заседанието на бюджетната комисия, като точка три бе представена така - „Народното събрание, в срок от 6 ноември 2014, да предприеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка (БНБ) да предложи действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет".

Заменената думичка „предприеме" и „предложи" направи впечатление на журналистите. Депутатът от АБВ Ивайло Калфин обясни пред News.bg, че е направил подобна редакционна намеса.

Все пак обаче думите на Менда Стоянова, че редакционните предложения ще се гледат в пленарна зала оставиха редица въпросителни за това как от само себе си се появи дума, която задължава БНБ да предложи действия за спасяване на КТБ, а не направо да предприеме такива действия.

Въпросът бе повдигнат и в пленарна зала от социалистката Мая Манолова.  „Става дума за подмяна, фалшификация от текста от парламентарна комисия до пленарна зала. Текстът не е безобиден", сигнализира Манолова.

Думата взе и Ивайло Калфин, която обясни - „аз направих на микрофона промените в точка трета - „БНБ да предприеме действия, аз предложих да бъде БНБ да предложи действия".