Остъкляването на балконите, санирането само на отделни апартаменти и всички останали дейности, които нарушават цялостния архитектурен вид на фасадата или засягат устойчивостта на жилищния блок, се забраняват. Това предвиждат поправки в Закона за етажната собственост, които кабинетът прие. За да влязат в сила, те трябва да се гласуват и от парламента, съобщава "Труд".

В новите текстове не се казва нищо за вече остъклените тераси и другите заварени промени, но от регионалното министерство, което е изготвило промените, казаха, че те няма да се премахват принудително.

51% от съседите в блока вече ще могат да вземат решения за поставяне на рекламни пана или антени върху сградата. Същото важи и за решенията за присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях. В момента тези решения се вземат с гласовете на поне 67% от съседите. Решенията за саниране, както и досега, ще се вземат с мнозинство от две трети.

Увеличават се и глобите при неспазване на закона, които се налагат от управителите на етажната собственост и от кметовете. Вместо от 100 до 500 лв. санкциите ще са от 500 до 1000 лв. Кметът пък ще има право да разпореди влизане в частно жилище, ако собственикът не предоставя достъп при общи ремонти или обновявания. А ако кметът предпише ремонт на блока, той ще трябва да започне до три месеца. Съседите ще бъдат уведомявани за общо събрание на блока освен с бележки на видни места и по телефона, както и с електронна поща.