14 на сто от всички гласове на предстоящите парламентарни избори на 5-ти октомври ще са купени. Корпоративният вот ще е 22% от бюлетините в изборните урни, а 3 на сто ще представляват т.нар „мъртви души" в избирателните списъци.

Истинската подкрепа и вяра за политиците ще се открива в 61% от гласувалите българи.

Това показват представени на пресконференция данни на Центъра за демографска политика и на Демографския институт към БАНИ. „До изборните урни в неделя ще отидат около 3,5 млн. българи. 490 000 гласа обаче ще бъдат купени", обяви зам.-председателят на Центъра за демографска политика Петър Иванов.

Криминалните параметри на предстоящите избори, по думите му, ще бъдат огромни.

Водещият в класацията на партиите в следващия парламент ГЕРБ събира общо 30,3 % подкрепа на гласуващите българи. Същинската любов към Бойко Борисов и хората му представлява 16,8%  от всички гласове, корпоративният вот се изразява в 8,1%, а 1,2% са заслуга на т.нар „мъртви души".

Според представените данни Борисов си е купил 4,2 на сто от подкрепата към него.

Подобно е разпределението по този начин и на гласовете на БСП, които събират общо 22,5 % одобрение. Близо 4 на сто от тях са заплатени с пари, 6,2 на сто са корпоративни, а 1% е приносът на „мъртвите души". Истинска подкрепа за социалистите си ще дадат 11,4 % от избирателите им.

Почетното трето място на изборите в неделя отново е запазено за ДПС, като според това изследване движението ще събере 14,2 %. Купената част от този процент ще е 4,1, а корпоративният вот е по-малък от закупеният, а именно 2,7%. Близо 7 на сто е реалното одобрение на електората на ДПС.

Прави впечатление, че най-малко гласове ще купува „Атака", която събира недостатъчните за управление 3,3% гласове на българите на парламентарните избори. Едва 0,2 на сто от тях ще бъдат купени, а реалната подкрепа за националистите ще е 2,7 на сто.

С това, че не купуват подкрепата си, могат да се похвалят от Патриотичния фронт на НФСБ и ВМРО, които събират общо 9,4 на сто от всички гласове.

С ниско купуване на гласове могат да се похвалят и Реформаторския блок, които ще заплатят само за 0,2 на сто от общо 6,2 % подкрепа на предсрочните избори.