Това дело е удар срещу българския износ, заяви пред журналисти обвиненият за данъчни престъпления шеф на „Техномаркет" Николай Китов.

Той бе в съда, където Софийският градски съд разглежда искането на италианските власти за екстрадирането му.

Китов изтъкна, че се инкриминира дейността на българския износител, който е направил „правилен износ" за европейските държави - проверил е данъчния номер, сверил е, че той е валиден по регистрацията на фирмата. Вменявали му обаче полицейски функции, да знае какво правят със стоката получателите в Италия.

Между фирмите в Европа се продава без ДДС, заяви още Николай Китов и изведе категоричния извод, че българска фирма няма никакъв шанс да открадне ДДС. Самият той отговаря за търговската политика на „Техномаркет" и не може обаче да си обясни защо атаката е именно срещу тяхната фирма. 40% от бизнеса на „Техномаркет" е експорт за ЕС, уточни той.

По-рано защитата Ина Лулчева изтъкна, че не следва да се дава ход по разглеждането на искането за екстрадиция. Тя изтъкна, че по закон Европейската заповед за арест трябва да се изпрати до изпълняващия орган, т.е. до съда. Всъщност тя била изпратена до МВР, а от МВР са я препратили до прокуратурата.

Въпреки това съдът изтъкна, че дали да се върви по тази процедура е преценка на издаващия орган, т.е. на италианските власти.

Така или иначе обаче стана ясно, че към момента Китов няма да бъде екстрадиран, а съдът през септември месец ще вземе решение, след като получи допълнителна информация по искането на итаиланските власти.

Магистратите дадоха 30-дневен срок за получаване на информация по няколко искания. На първо място италианските власти ще трябва да дадат допълнителна информация, свързана с гаранциите, които дават за това, че Китов ще бъде изслушан и върнат в България за изтърпяване на мярката и за евентуална присъда „лишаване от свобода".

Съдът напомни, че европейската заповед за арест е получена за българина за наказателно производство, а не за налагане на наказание. Именно по тази причина магистратите ще изискат от италианските власти гаранция за това, че той няма да излежава присъда в Италия.

Освен това италианските власти ще трябва да посочат конкретните факти, отнасящи се до участието на шефа на „Техномаркет" в престъпленията, за които го преследват. Освен това следва да се назначи и превод на български език на текста на европейската заповед за арест. Според съда това е необходимо, за да се отстранят неясноти и двусмислия в съдържанието. Ще бъде изискана и информация от Националната следствена служба за това дали срещу Китов са водени други наказателни производства.

Междувременно прокурорът поиска днес да бъде изменена мярката за неотклонение на Николай Китов от "парична гаранция" в по-тежка. Причината за това искане от страна на държавното обвинение е, че Китов не си е платил гаранцията. Обвиняемият и жена му обаче реагираха много бързо и в рамките на 30 минути представиха платежното нареждане от 10 юли, с което доказаха, че се платили сумата от 10 000 лв.

Искането на СГП бе оставено без уважение - съдът подчерта, че Китов е изпълнил задължението по внасяне на паричната гаранция, а не са налице други основания за задържането му.

Припомняме, Николай Китов е представител на Съвета на директорите на „Техномаркет" АД и на „К и К Електроникс" АД. Той бе арестуван в началото на миналия месец въз основа на Европейска заповед за арест, с която е издирван.

Тя е издадена от италианските власти и е във връзка с международно следствие по наказателен процес за данъчни престъпения по схемата „Карусел", касаеща доставки в областта на консумативната електроника.

Републиканската прокуратура при съда в Монца е отправила молба за правна помощ.

Няколко дни след задържането си, Китов бе освободен под гаранция от 10 000 лева.

Заседанието, на което се очаква да стане ясно дали Николай Китов ще бъде екстрадиран в Италия, е насрочено за 14 септември от 13.30 часа.