НСО остава с военен статут и под шапката на президента. Това приеха депутатите на второ четене на Закона за Националната служба за охрана.

За втори пореден ден те си удължиха извънредно работното време, за да приемат повече законодателни текстове преди лятната ваканция на парламента. Крайната цел за днешния депутатски график бе именно приемане на законопроекта на Цветан Цветанов за НСО.

С проекта на Закон за Национална служба за охрана се предлага да бъдат регламентирани цялостно правомощията, принципите и дейността на службата, както и статутът на нейните служители. Указва се какво да бъде взаимодействието й с други държавни органи и организации, отчетността и контролът върху службата.

Запазва се военният статут на служителите, а те остават под ръководството на президента
, който назначава шефа на НСО, решиха депутатите. Този текст предизвика остри спорове и на първо четене, а днес тенденцията бе утвърдена. Социалистите не отстъпиха от предложението си Министерския съвет да е институцията, която да командва НСО.

"НСО не е относимо към отбраната на страната, това е охранителна служба. Това не е президентска преторианска гвардия", категорични бяха червените депутати. Те се заканиха, че ако предложението им не бъде прието, ще напуснат пленарна зала и ще оставят герберите сами да си гласуват текстовете.

Очаквано, левите събраха недостатъчно гласове - само 21 „за", след което удържаха на думата си и демонстративно си тръгнаха. Това е имитация на реформа, законопроектът не отговаря на очакванията на хората, смята БСП.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда охраняваните от НСО лица да не могат да откажат охрана и да са длъжни да се съобразяват с указанията за сигурност, дадени от служителите, които ги пазят. Регламентира се възможността НСО да охранява и задгранични представителства на България.

Законът постановява, че служителите на НСО могат да използват помощни средства, когато е наложително, за да изпълнят дейността си по закон, а в това число влизат: въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления; димки; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването;

халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства; устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие; бронирани машини.

Законът забранява на агентите използването на физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени. Това обаче няма да важи в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.