Президентът на САЩ Барак Обама направи кратко изявление по повод убийството на журналиста Джеймс Фоули от член на джихадистите от „Ислямска държава", цитирано от Mirror.

Той започна словото си, казвайки, че целият свят е ужасен от убийството на Фоули. „Той беше син, брат и приятел", продължи американският президент и сподели, че е говорил със семейството на екзекутирания журналист, като им казал, че е с разбито сърце.

„Никой справедлив бог не би подкрепил това, което те направиха вчера", категоричен беше Обама. Групировка като „Ислямска държава" няма място в 21-ви век. Тя не говори от името на никоя религия, и никоя вяра не учи хората да убиват невинни.

Обама изказа съболезнования и подкрепа към семейството и приятелите на Фоули, като заяви, че САЩ ще продължи да прави „това, което трябва, за да защити хората си".

„Хората, чиито истории разказа Джеймс Фоули, като тези в Сирия, не заслужават да живеят под терора на „Ислямска държава", заяви Обама и допълни, че този „тумор" трябва да бъде изкоренен, за да не се разпространи, като призова международната общност за съвместни усилия в тази посока.

Джеймс Фоули се бореше за надежда и учтивост, разказа историята на приятелските човешки същества и беше харесван и обичан от тези, които го познаваха, продължи изявлението си американският президент.

„Всички ние скърбим за загубата му", допълни още Обама.

Той определи идеологията на „Ислямска държава" като „банкрутирала" и без никаква стойност за човешките същества. Те не предлагат друго, освен безкрайното робство на празната си идеология, продължи президентът.

Подобни хора обикновено се провалят, заключи още той.