Вече текат ремонтните дейности в пострадалите от наводнения училища във Варна и Добрич.

Това увери служебният просветен мнистър Румяна Коларова, която откри 4-тия Международен студентски форум за "Бъдещите световни лидери".

По думите на Коларова парите за ремонти са преведени максимално бързо, но все още не за всички пострадали помещения има отпуснато финансиране.

Тя бе категорична, че в съответната комисия за реакции при бедствия вече са подадени документи и за останалата необходима сума, като се очаква вторият етап на финансиране.

За училищата в наводнените райони МОН е силно подкрепен от общините, сподели Коларова.

На въпрос на news.bg с колко процента учители над пенсионната възраст ще започне тази учебна година, министърът изтъкна, че информация още няма, но на работната среща с началниците на регионалните инспекторати в началото на септември, това ще бъде един от водещите въпроси.

Увеличението на заплатите за учителите ще бъде гарантирано, въпреки бюджетните съкращения и няма да отстъпим нито крачка от него", отсече Коларова.

По думите на Коларова още няма точни цифри и за това колко ще са първокласниците този 15 септември. Въпреки че е време директорите по училища да са спуснали тези данни към МОН, това още не се е случило, а бройката тепърва се уточнява. Според министъра, много по-рано ще има по-точни данни, ако предучилищното образование се обвърже по-умело с началния етап.

Коларова сподели още, че амбицията на МОН е за бюджет 2015 да има ръст на парите за образовнаие, за което от министерството упорито ще се борят.