Такива неща са сериозни, те водят до войни - предупреждават от ВМРО по отношение на системата, по която започна преброяването на населението от Националния статистически институт.

От партията се противопоставят на включването на възможност за самоопределение - македонец, българомохамеданин или определението „дете под 8 години" по отношение на владеенето на майчин език.

На пресконференция заместник-председателят на Костадин Костадинов поиска незабавната реакция на премиера Бойко Борисов по случая като не само да се поиска оставката на шефа на НСИ Мариана Коцева, но и да се променят графите при преброяването.

В други случаи такава реакция е възможна и ние виждаме какво се прави - мълниеносната реакция на премиера след оплакване на ДПС, припомни Костадинов случаи с оставката на заместник-министър Коджабашиева.

Защо при накърняване на конституционните права на тюркоезично население или мюсюлманско се реагира незабавно, а когато се накърняват правата на най-голямата етническа общност не се прави нищо?, питат от ВМРО.

Междувременно от НСИ съобщиха, че пробно по интернет са преброени под 30 хил. души и системата вече е изключена тази.
От днес започва класическото пробно преброяване чрез анкетьори.
                               Още... 

Въпреки че госпожа Коцева е поела ангажимент да внесе предложенията на ВМРО в комисията, от ВМРО се притесняват, че това е твърде сложна процедура и докато тя тече, преброяването ще е тръгнало.

По думите на Костадинов грешки подобни на преброяването от 46 - 47 година, когато е призната македонската нация, могат да се правят само „или от глупаци, или от национални предатели" - „Ние все още не сме наясно с какви си имаме работа", предупреди Костадин Костадинов.

От партията ще призоват, ако начинът на преброяване не бъде променен, самото преброяване да бъде бойкотирано от българските граждани.

НСИ си позволява да се играе с такива неща като национално самосъзнание, според представителите на ВМРО реално институтът нароява българската нация и прави от България подобие на мултиетническа африканска държава.

От ВМРО предлагат да се изключат тези графи от статистическите макети за преброяването и да останат само основните и традиционни етнически общности.
Това са „българи, турци, цигани, арменци, татари, евреи", които векове наред живеят на територията на българи

В графа „Други" всеки граждани да може да впише допълнителни неща, които би искал - например ескимос и марсианец, каквато е европейската практика.

Така да бъде и за определянето на майчиния език и религията, предлагат още от ВМРО.