Младите социалисти от София подкрепят инициативите на кубинското правителство за освобождаване на петима кубински антитерористи, които излежават присъдите си в американски затвор от 2005 година.

Младите социалисти се срещнаха с кубинския посланик у нас Херардо Суарес Алварес и Изабел Палмеро, съпруга на Рамон Саласар, един от петимата задържани кубинци. Тя е в България по повод на 15-тата Европейска среща за солидарност с Куба.

Пред младите социалисти посланик Алварес изтъкна, че праз тази година се отбелязват 50 години дипломатически отношения между България и Куба, а през тези години много българи са посетили Куба. Кубинският народ винаги е бил признателен и помни безкористната подкрепа, допълни посланикът.

Повече от 80 участници са се включили в 15-тата Европейска среща за солидарност с Куба. Всички те са декларирали съпричастието си в казуса на Куба.
Посланик Херардо Суарес Алварес посочи, че кубинският народ много е страдал от американските атаки срещу кубинската революция. 600 опити за убийство са правени срещу лидера Фидел Кастро.

Куба започва кампания, в която търси международна солидарност за освобождаване на петимата антитерористи. Една от основните цели на нашата кампания е да стигнем до американското обществено мнение, заяви посланикът на Куба. Той е категоричен, че на кубинците им е лепнат етикета, че са шпиони.

Няма доказателства, чете са имали достъп до информация, която би могла да засегне американските интереси, обясни Алварес. Той задачата на петимата кубинци е била да предупреждават Куба за готвени терористични актове срещу нея.

С един подпис Барак Обама може да освободи тези мъже, той има тази власт, смята още посланикът.

От години се борим за освобождаването на моя съпруг и неговите другари, посочи и Изабел Палмеро. Тя посочи, че в първите 17 месеца от задържането си кубинците са били в пълна изолация, подложени са били и на изтезания.

Делото се гледа от съда в Маями. Съдията по делото не е разрешил то да се гледа в друг град, обясни още съпругата. Тя каза, че на съдията е искан отвод, заради съмнения за предубеденост. Нямаше доказателства, имаше манипулиране, укриване на информация, смята още тя.

Изабел Палмеро е категорична, че са нарушени правата на кубинците. Палмеро каза още, че семействата имат трудности да посещават затворниците, защото трябва да им бъдат издадени визи. Средно можем само веднъж в годината да ги виждаме, обясни Палмеро.

Всички кубинци получават доживотни присъди. След много обжалвания съдът в Атланта преразглежда делата и намалява присъдите. Съпругът на Изабел е осъден вече на 30-години затвор. През 2025 година моят съпруг трябва да излезе от затвора, поясни Изабел Палмеро.

Различни женскии организации в Швеция са отправили призив до Мишел Обама да разреши издаването на визи за съпругите на двама от затворниците, които досега никога не са ги виждали след ареста. Турция също се включва в инициативата на Куба. Представители на различни партии в турския парламент са се подписали под инициативата.