Пряка опасност за хората в резултат на идентифицирания случай на птичи грип в Бургас няма. Това увери главният здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНР. Кунчев и зам.-министрите на здравеопазването Ваньо Шарков и Адам Персенски посетиха морския град.

Припомняме, преди няколко дни в Бургас бе открит мъртъв пеликан, заразен с птичи грип. Определена е 3-километрова предпазна зона и още 10 км надзорна зона около огнището в района на Бургас. В този регион има само две птицеферми, които не са големи птицевъдни обекти.

Главният здравен инспектор обяви, че започва засилен контрол на дивите птици в цялата страна. Решението е взето именно след откриването на пеликан с птичия грип. Кунчев изтъкна, че контролните органи си вършат добре работата.

По повод случая с намерен умрял лебед в Стара Загора, Кунчев уточни, че в момента се правят изследвания на птицата за птичи грип. Резултатите от пробите все още не са готови. Инспекторът изтъкна, че през зимата птиците умират доста и трябва да се реагира за всеки случай.