Европейският съюз е извънредно обезпокоен от намеренията на Русия да разположи ракетни комплекси „Искандер" в Калининградска област - това е буквално на прага на Европа.

Специално комюнике на ЕС по повод на речта на президента Дмитрий Медведев бе разпространено днес от министерството на външните работи на Франция, която в момента председателства съюза.

В първото си официално обръщение към депутатите от двете камари на руския парламент президентът Медведев посочи като отговор на американското ПРО в Източна Европа, ракетния комплекс в Калининград.

"Председателят на Съвета на ЕС изказва дълбокото си учудване от изявлението на Медведев", се посочва в комюникето, където се отбелязва още, че възможностите да поразяват на ракетите „Искандер" е около 300 километра, точно колкото е от Калинингадска област до полския град Слупск.

"Това съобщение не допринася за установяване на климат на доверие и сигурност в Европа в момент, когато искаме диалог с Русия по въпросите на сигурността на целия континент", се казва в комюникето.

С критика към намеренията на Москва излезе и външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Той определи обявеното от Медведев като „неподходящ сигнал в неподходящо време".

"Русия трябва да признае, че има възможността в момента да се постигнат по-топли отношения с САЩ при перспективата на новия президент. Москва не бива да дава нови поводи за неразбирателство", посочва традиционно настроения положително Щайнмайер и допълва, че дори и изявлението на Медведев да е било нарочна провокация към току-що избрания Барак Обама, то „това би било най-малко неразумно."

Безпокойство от плановете на Москва изказаха вече представители на САЩ, НАТО, Чехия и Полша, а също и на балтийските държави.