Горд съм от успешното завършване на мандата, заяви премиерът Сергей Станишев при откриването на последния пленарен ден на 40-тото Народно събрание

Той изказа благодарност за оказаното доверие през август 2005 г., както и благодарност към парламента за отговорната работа, благодарност и на опозицията за критиките.

Станишев изтъкна като постижение на правителството привлечените около 25 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, устойчив икономически растеж от над 6% в годините преди кризата, увеличените пенсии и заплати, нивата на заетостта и безработицата и подчерта, че това не са само числа, а и живота на българските граждани през последните години.

Станишев пожела на всеки следващ премиер да се похвали в края на мандата с такива резултати.

Като особен пример на 40-тото народно събрание Станишев изтъкна отговорността по европейските въпроси, приемането на рекорден брой актове, хармонизиращи българското законодателство с европейското.

189 народни представители се включиха в тържественото заседание по случай закриването на 40-тото Народно събрание. Председателят на парламента Георги Пирински направи няколко важни съобщения за трансформациите, които е претърпял парламента буквално в последните си часове.
Още...

„Именно този парламент постигна датата 1 януари 2007. ", изтъкна Станишев и посочи за 2 и поливна години членство в ЕС България е показала, че ефективен европейски партньор и че е способна да защитава интересите на своите граждани.

Премиерът отбеляза и че има още много предстояща работа и изпитания и подчерта, че трябва да бъде увеличено усещането за лична независимост и че трябва и възможностите за реализация на личния потенциал, че трябва да има сигурност в обществото, така че всеки да търси щастието си в него и да бъдат повишени стандарта и качеството на живот.

„Безгрешни правителства няма. Знам, че направеното не е достатъчно, че много неща трябва да се променят, за да стане България по-добро място за живеене.", каза още Станишев.

Според него правителството е показало, че грешките се отстраняват своевременно. Станишев изтъкна преодоляването на седемте вота на недоверие и подчерта, че апокалиптичните прогнози и черни предсказания  не се сбъднаха.

По думите на Станишев тройната коалиция не беше популярна, но беше необходима и управляващите партии проявиха достатъчно зрялост и отговорност в течение на мандата.

Премиерът отбеляза и че 40 Парламент има сериозен проблем - ниското обществено доверие и авторитет, за което допринесоха гласуването в чужди карти и загубеното парламентарно време заради депутатски отсъствия.

Той изрази надежда присъствието на 31 мажоритарно избрани депутати в новия парламент  да допринесе за връщане на общественото доверие.

„Времето е тревожно не само заради кризата каза още Станишев и добави, че не крие, че съм загрижен от реваншизма, от намеренията т за връщане  на зад към безогледна приватизация и разпродаване на държавата.

За да премине успешно през кризата България има нужда от единение, от разумно управление, заяви Станишев.