В бюджета на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) няма заложени целеви средства от 10 млн. лв., които да бъдат отпуснати на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за да може тя да се разплати с екарисажите. Това съобщават от министерството. От ведомството подчертават, че разходният им таван за настоящата година е намален с 31,7 млн. лв., спрямо този от 2013 г., и в него няма разчетен резерв за непредвидени и неотложни разходи.

По-рано стана ясно, че екарисажите във Варна и Шумен спират да събират трупове на умрели животни от цялата страна от 1 ноември заради липсата на финансови средства.

БАБХ прехвърли отговорността за проблемите с екарисажите върху земеделското министерство. Директорът на агенцията Пламен Моллов заяви, цитиран от БНР, че за двата екарисажа са нужни 10 млн. лева. Той обясни, че средствата са заложени по бюджета, но са в сметката на земеделското министерство и не стигат до БАБХ, която трябва да се разплати.

В позицията на МЗХ, изпратена до медиите, се припомня, че в утвърдения бюджет на БАБХ за 2014 г. не са планирани и средства по параграф 10-00 „Издръжка" в частта „Администрирани разходи". Те включват и разходите за финансиране на дейностите по събиране, транспортиране и обезвреждане на умрели животни и странични животински продукти, добити при клане на животни, отглеждани в обекти само за лични нужди.

Заради усложнената епизоотична обстановка в страната през тази година, свързана с разпространението на заболяването „син език", за което не бяха взети превантивни мерки още през пролетта и началото на лятото на 2014 г., разходите, които агенцията трябваше да извърши за обезпечаване на тези дейности, нараснаха значително.

В тази връзка бяха проведени и разговори с ръководството на БАБХ, като в резултат на това МЗХ е заложило във внесената в парламента актуализация на бюджета за 2014 г. средства за обезпечаване на разходите на агенцията, свързани с дейността на екарисажите, посочват още от министерството.