Страната ни изнася най-много продукти на първо място за страни от ЕС, а второто място е заето вече от Китай.

Годишният стокообмен между България и Китай е в размер на 1,9 млрд. щатски долара. Това стана ясно на българо-китайски бизнес форум, организиран от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), посолството на Китай у нас и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Благодарение на форума, представители на над 20 китайски фирми от различни сектори успяха да осъществят контакт с родни бизнесмени от над 100 български компании.

Служебният зам.-министър на икономиката Ирена Младенова отбеляза, че страната ни се намира в много добри бизнес отношения с Китай, като взаимният интерес е за обмен на стоки в секторите машиностроене и производство на електро части.

Задача пред българския бизнес е да популяризира в Китай и нашата минерална вода, както и розовото ни масло.

Друга цел е и премахването на бариерите за хранително вкусовата промишленост, където скоро предстои подписване на споразумение.

Младенова обърна внимание и на ОП „Конкурентоспособност", чийто плащания в последно време бяха застрашени.

Зам.-икономическата министърка напомни, че в началото на управлението на служебния кабинет по тази оперативна програма е имало съмнения за нередности. Именно те са били причина за започване на вътрешни проверки в икономическото министерство.

При старта на тези проверки сертифицирането на проекти по три схеми от ОП „Конкурентоспособност" е било спряно, като в последствие проблемът при една от схемите е бил премахнат. До две седмици Младенова очаква да стане ясна съдбата и на проектите по останалите две схеми.

МИЕ си е поставило за цел да върне разколебаното доверие сред бенефициентите и европейските партньори на оперативната програма. За да стане това възможно, трябва да се промени вътрешната организация на самите процеси, за да стане по-ясна отговорността, която се носи. Ключова стъпка е и подобряването на системите за управление и контрол над изпълнението на програмата.

„Това е важно и за бързото започване на следващата ОП „Конкурентоспособност и иновации", подчерта Младенова, като се ангажира дори със срок - че в края на септември, най-късно началото на октомври министерството вече ще е представило пред Европа следващата версия на новата ОП с отразени коментари на ЕК.

„До края на годината могат да стартират и първите схеми по ОП „Конкурентоспособност и иновации", посочи още Младенова, но отбеляза, че не трябва да започва нито една схема преди да бъдат одобрени системите за контрол. В противен случай ще се създаде риск за националния бюджет, какъвто в момента не е желателен.