Русия веднага да възобнови доставките на газ в размер, достатъчен за транзит и за консумация в Украйна".

Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов преди началото на заседанието на КСНС, свикано от президента Първанов.

По думите му това трябва да стане веднага, най-малкото защото самата Русия ще претърпи големи щети от спирането на доставките. Това е основната причина те да не продължават със санкцията.

Според Костов ЕС и Русия трябва да договорят единна базисна цена и единна такса за транзит.

Според лидера на ДСБ дълбоката причина за газовата криза е опитът на Русия със сила да наложи нови високи цени на газа за Украйна.
Това е причината, поради която Русия приложи тези действия, а Украйна отказа да приеме тези нови условия, коментира Костов.

За Украйна цена от 450 долара е убийствена, тя не може да я понесе. Икономиката й дълго време ще се нагажда дори на цени от 250 и 300 долара. Така че 450 е просто убийствено за самата страна, категоричен е бившият премиер.

И тъй като двете страни са изправени в конфликт, изтъкна Костов, напълно неуместно е да се казва, че България не трябва да влиза в този конфликт.
Напротив, ние трябва по най-активен начин като държава да предложим на Брюксел решение.

По думите на Костов позицията на България трябва да акцентира, че върху нас се стоварват всички последици от липсата на единна европейска енергийна политика.

Според Иван Костов предложението на президента за възстановяване работата на 3-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е неадекватно и некомпетентно.

„България има достатъчно производствени мощности за електроенергия, не само за собствено потребление, но и за износ", подчерта Костов.

След заседанието на консултативния съвет по национална сигурност лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че според партията основната причина за кризата е в обстоятелството, че Русия използва сила, за да накара Украйна да приеме по-високи цени на газа.

Той изрази неудовлетворение, че е било отхвърлено предложението на ДСБ да се потърси отговорност от разузнавателните служби, отговорни за това да предупредят правителството, че ще има спиране на подаването на газ.

Иван Костов изтъкна още, че не се поддържа дисциплината да има резерв от мазут, който да замести липсата на газ в Топлофикациите и добави, че ДСБ са поискали да се потърси отговорност от виновните лица.

Според Костов българското правителство трябва да застане на страната на всички български граждани и фирми, които ще претендират да бъдат обезщетени от Газпром и неговите фирми затова, че им се причиняват огромни икономически загуби.