В Софийския окръжен съд тръгна делото по граждански иск за общо 10,5 млн. лева, заведен от роднините на 15 българи, които се удавиха при потъването на кораба „Илинден" в Охридското езеро преди повече от 5 години, съобщава БГНЕС.

Припомняме, че на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро се удавиха 15 български туристи. Претовареният с над 50 души кораб „Илинден" се преобърна в езерото по пътя за манастира „Св. Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега.

На 5 юли 2011 г. основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич - представител на застрахователя, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

В началото на април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за македонския капитан Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб.

Близо 40 наследници на жертвите заведоха дело срещу застрахователите „Алианц Ферзихерунг" и „Германишер Лойд". Искът е заведен преди две години, но заради спор тръгва едва сега. Адвокатът на роднините Владимир Владимиров обясни, че ответниците са имали за цел делото да не се гледа в окръжния, а в градския съд.

По думите на адвоката, делото е заведено въз основа на регламент 44, който у нас почти не е използван. Той дава изричното право пострадалите лица да заведат исковете си по седалището и местоположението, какъвто е и случаят. Владимиров коментира, че в този смисъл това дело има характер на прецедент.

Съдът прикани страните към сключване на спогодба, но тези, срещу които е искът казаха, че няма условия за това. Компаниите поискаха то да бъде спряно заради делото в Европейския съд по правата на човека, заведено от единия от осъдените в Македония Бранко Баич. Той смята, че някои негови права са нарушени в Македония, това обаче не е свързано с настоящия спор, обясниха адвокатите на роднините. Окръжният софийски съд отказа да спре делото.

Адвокатите на роднините поискаха тройна съдебно-техническа експертиза. Според тях вещите лица могат да направят заключенията си само въз основа на техническата документация, която стои в папките на делото.

14 близки на роднините бяха разпитани днес. Те разказаха какво са преживели след трагедията.