Поради необикновените метеорологични условия, затрудняващи въздушния транспорт над по-голямата част на Европа, френският президент Никола Саркози няма да присъства на погребението на полския му колега Лех Качински и съпругата му в град Краков, се посочва в изявление на Елисейския дворец.

Причина е продължаващата дейност на вулкана в Исландия и изхвърляните облаци прах в атмосферата, които затрудняват дейността на авиокомпании над Северна и Централна Европа.

Американският президент Барак Обама също се отказа да лети до Краков. Германският канцлер Ангела Меркел също няма да присъства на погребението на Лех Качински. Тя преживя кошмарно завръщане от Америка през Португалия, Италия за Германия.

Вулканичната пепел пречи на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и британския принц Чарлз да пристигнат в Краков.

Испания обяви, че премиерът Хосе Сапатеро няма да може да пристигне навреме за погребението, а Южна Корея може да бъде представлявана от посланика си в Полша. Шведският крал Карл Густав XVI, турският президент Абдула Гюл и канадският премиер Стивън Харпър също отмениха пътуванията си.

Полските власти съобщиха, че 80 чужди делегации са били очаквани да присъстват на погребението.

Нарушението на въздушния трафик в Европа заради вулканичния облак от Исландия ще продължи и в следващите 24 часа. Това съобщи Европейската агенция за авиационен контрол ("Юроконтрол"), цитирана от световните агенции.

Не са възможни кацания и излитания на граждански самолети в повечето части на Северна и Централна Европа, но засега полети се извършват в южните части на континента, в това число Испания, южните Балкани, южната част на Италия, Гърция и Турция, допълни агенцията.

Според нея днес в европейското въздушно пространство ще преминат само 6000 полета. Обикновено те са на ден 22 000, което означава анулиране на 16 000 полета.

ЕС отложи насрочената за понеделник в Брюксел среща на земеделските министри заради нарушения трафик.

Президентът на Полша Лех Качински загина при катастрофа на президентския самолет Туполев-154 край Смоленск, в западна Русия на 10 април. При инцидента намериха смъртта си и всичките 96 души в самолета, разбил се на 400 км западно от Москва.

Сред жертвите са още съпругата на Качински, началникът на генералния щаб и командващите видовете въоръжени сили, близки на хилядите полски офицери и интелектуалци, избити от сталиновата тайна милиция през 1940 г. в Катинската гора, бивши министри, заместник-министри, историци.