Линейки ще дежурят на паркингите на бензиностанциите в София, за да стигат по-бързо до нуждаещите се от помощ, обяви заместник-кметът по здравеопазването Стоян Тонев.

Мярката ще се въведе пробно по празничните дни между първи и 6 май, съобщава БНТ.

По думите на Тонев 20 минути е златният стандарт, в който екипите на Спешна помощ трябва да се отзовават на подадените сигнали. В София обаче медицинските екипи не винаги покриват този норматив заради трафика и недостига на кадри. Затова от общината ще опитат да решат проблема като разпределят линейки на софийските болници в различни краища на столицата на паркингите на бензиностанциите.

„Те са разположени така, че да няма наоколо близко, но едновременно с това да обхващат целия район. И ако ние разпределим така, че да можем да ускорим тези 20 минути, които са златни и да направим така, че те наистина да се случват - това е един от вариантите", каза Тонев.

На лекарите от "Спешна помощ" ще помагат и екипи от общинските болници.

Тонев поясни, че в София реално в най-добрите дни има между 20 и 24 екипа. Ние искаме да постигнем някъде между 25 и 30 екипа в празничните дни", отбеляза още заместник-кметът по здравеопазването.

Ако дежурствата по празниците дадат резултат, те ще бъдат въведени и през останалите дни от седмицата. Идеята вече работи в Холандия и показва добри резултати. В страната на лалетата линейките дори зареждат безплатно гориво от бензиностанциите.