Шефът на външната политика на Европейския съюз Катрин Аштън предупреди Израел да престане със застрояването на селища, което израелците извършват в отговор на членството на Палестина в ЮНЕСКО.

Дълбоко съм обезпокоена от последните решения на израелското правителство да ускори застрояването на селища в отговор на палестинското членство в ЮНЕСКО", обяви Аштън.

Израелските строителни дейности са незаконни според международните закони, включително в Източен Йерусалим. Те са пречка за мира. Ние обявихме това няколко пъти", допълни тя.

Призоваваме Израел да отмени решението си и двете страни ( Палестина и Израел - б.а.) да започнат преговори с Квартета за постигане на мир", подчерта Аштън. В Квартета влизат САЩ, ЕС, Русия и ООН.

Великобритания, Франция и Германия също осъдиха действията на Израел, които помрачават мирния процес в Близкия Изток.

От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху защити решението за ускоряване застрояването на жилища.

Ние застрояваме в Йерусалим защото това е наше право и наше задължение. Не е някакво наказание, а основно право да изградим една вечна столица за нашия народ", обясни Нетаняху пред депутати от парламента.

Правителството реши вчера да засили застрояването на еврейски селища в анексираната арабска част на Източен Йерусалим и по Западния бряг ден след като Агенцията за образование, наука и култура към ООН прие Палестина като пълноправен член.

От Израел заявяват, че целият Йерусалим е „ вечна и неделима столица", включително и източната част, която беше анексирана малко след 6-дневната война през 1967 г., действия, които никога не се признаха от международната общност.

Палестинците искат Източен Йерусалим като столица на тяхната обещана държава.