Европейският съюз затегна санкциите, наложени на Сирия, като в „черния списък" на Европа влезе и самият президент Башар ал-Асад, предаде „Ройтерс". Целта е властите в Дамаск да прекратят насилието срещу антиправителствените демонстранти, коментираха дипломати.

Външните министри на страните от ЕС обсъждат в Брюксел на кои сирийски официални представители да бъде забранено да пребивават в Европа. Предвижда се още авоарите им в банки на Стария континент да бъдат блокирани.

Технически, документът е приет", обясни европейският дипломат, но добави, че външните министри ще продължат с обсъжданията му в рамките на деня.

Припомняме, ЕС наложи санкции на Сирия заради бруталната саморазправа на силите за сигурност с опозиционните демонстранти в страната. Градове като Дараа бяха обсадени, а след това по улиците им бяха разположени танкове.

Броят на загиналите е на път да достигне 1 000, а стотици хора са хвърлени в затворите без съд и присъда.

Башар ал-Асад първоначално беше склонен на отстъпки пред опозицията, но през последните седмици непримиримо отстоява позицията, че страната му е нападната от терористични организации.