Шефът на Фонд „Научни изследвания" Николай Христов остава окончателно в ареста.
Припомняме, Христов е арестуван за убийството на свой приятел, когото прострелял смъртоносно в окото по време на скандал. Убийството е извършено на 14 юли.

Софийският апелативен съд не уважи жалбата от обвиняемия и адвокатите му и постанови постоянен арест.

Самият Христов пред магистратите каза единствено: „С този човек съм приятел от 1979 г., помагал съм му и продължавам да му помагам в тежки моменти".

Не стана ясно обаче каква е логиката на твърдението му, след като приятелят на Христов вече не е между живите.

Иначе в хода на заседанието стана ясно, че както жертвата, така и обвиняемият са се почерпили обилно с алкохол.
Въпреки това жертвата е изпила повече. 3.54 промила е установеното количество алкохол в кръвта му. Според изследването в урината концентрацията на алкохол е 4.04 промила.
За сравнение, при обвиняемия е установено наличие на 2.08 промила алкохол в кръвта, което според експертите води до състояние на емоционална нестабилност.

Защитата на обвиняемия - адвокат Атанасов, наблегна на факта, че първоинстанционният съд е игнорирал наличието на барутни частици както по ръцете на клиента му Христов, така и по ръцете на жертвата. Той уточни, че барутни частици по ръцете може да има преди и по време на изстрел.

Дори да се приеме, че Христов е автор на убийството и че той е възпроизвел смъртоносния куршум, Софийският градски съд не е взел предвид факта, че има липса на доказателства за извършване на умишлено престъпление.

В подкрепа на тази своя теза юристът изтъкна, че между двамата не е имало конфликт нито във фаталния 14 юли, нито пък преди това. Той подчерта, че свидетелката, която във въпросната нощ е гостувала също на обвиняемия е възприела, че оръжието не е заредено и е празно. Самият Христов й го показал. От съда стана ясно, че когато тя пристига в дома на Христов, пистолетът наистина е бил празен. Домакинът дори демонстрирал на гостенката като пробвал да стреля, за да види тя, че няма основание да се безпокои. Не се разбра обаче защо е било необходимо Христов да вади оръжието и да прави тези демонстрации.

Съдът обаче уточни, че в по-късен етап Иванова не е имала видимост, тъй като е приготвяла храна. Вероятно именно в този момент оръжието е било заредено.

Защитниците на Николай Христов изтъкнаха, че той веднага е звъннал на Спешна помощ и е уведомил полицията след възникналия инцидент, като доброволно предал всички предмети и разказал какво е станало.

Другият му защитник - адвокат Ина Лулчева, изтъкна, че при липсата на мотив за причиняване на смърт не може се касае за висока степен на обществена опасност. Адвокатите представиха личностни характеристики на клиента си, епикриза за хипертонично заболяване, както и копие от трудовата му книжка. Според тях наличието на постоянен адрес подсказва, че няма как клиентът им да се укрие.

Прокуратурата настоя да не бъде уважавана жалбата на защитата и съдът да потвърди решението на Софийския градски съд. Държавното обвинение изтъкна, че е въпрос на разследване вторият изстрел, който е възпроизведен, но не спомена нищо за първия.

От проведените експертизи става ясно, че по ръцете на пострадалия са установени по-малко барутни частици, отколкото по ръцете на обвиняемия. От това може да се направи изводът, че именно Христов е стрелял, а наличните микрочастици по ръцете на убития са в резултат на разпръскване.

При първия куршум свидетелката разказала, че стояла зад бар плота. След като се обърнала видяла, че двамата приятели стоят лице в лице.

Съдът счете, че зареждането на пистолета е осъществил именно Христов, тъй като той е бил домакинът и следователно той би трябвало да е знаел къде стоят боеприпасите за оръжието. Стана ясно, че пистолетът е законно притежаван от шефа на Фонд „Научни изследвания".

От показанията на Иванова не можело да се направи извод, че убитият се е самопрострелял.

Съдът уточни, че след фаталния изстрел свидетелката е избърсала кръвта от бузата на простреляния, но не и от самата рана. Това е направено с хавлиена кърпа.

Фактът, че бойният пистолет на Христов е именно оръжието на престъплението се доказва от факта, че са намерени патрони и пълнител, чиято маркировка е идентична с намерените гилзи.

След съвещание съдът прецени, че на този етап от разследването Христов трябва да остане в ареста, като отличните личностни характеристики и здравословното му състояние не са достатъчни, за да му бъде определена по-лека мярка.

Въпреки чистото съдебно минало съдът прецени, че няма как тези факти да са достатъчни за по-лека мярка. Освен това обвиняемият е бил и народен представител, както и към момента на престъплението - шеф на Фонда за научни изследвания. Това обаче също не бе достатъчно, за да бъде пуснат с по-лека мярка.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.