СДС иска изслушване на министъра на икономиката Трайчо Трайков за проекта „Белене". Това съобщи на брифинг Мартин Димитров.

Според него представители на Русия натискат правителство да строи централата. Всички партии подкрепят проекта „Белене", само СДС има различна позиция, подчерта той.

Мартин Димитров пак предупреди, че от СДС смятат, че този проект може много бързо да срине българската икономика и е опасен за България.
Проектът трябва да бъде спрян", категорично заяви Димитров и допълни, че според него, ако този проект бъде реализиран, има реална опасност българската икономика да изпадне в ситуацията на Гърция с тежък бюджетен дефицит и да няма пари за пенсии.

Буквално всичко може да гръмне", посочи Димитров.

Той заподозря, че има връзка между лобито за АЕЦ „Белене" и октоподите. Според него, ако операция „Октопод" стигне докрай, тези лобита могат да станат по-слаби.

Много бързо се стигна до консенсус да се стори „Белене", каза още лидерът на СДС и се обърна към медиите: „Разберете - няма пари за този проект."
Той припомни, че първоначалната позиция на кабинета е била да не се строи централата.

Димитров е категоричен, че лобито, което подкрепя строежа на централата, подкрепя и организирана престъпност. Според него премиерът сега е в ситуация да подкрепя един проект, одобряван от ДПС, БСП и НДСВ.
Една от причините „Белене" да не се реализира, според Мартин Димитров, е че зад проекта стоят нечисти хора.

Още по-важно е обаче, че всичко ще фалира", каза лидерът на СДС.